Gegidste wandeling Herkenrode: “De Kracht van Water”


top

Gegidste wandeling Herkenrode: “De Kracht van Water”

Een gegidste wandeling door Cultuurlandschap Herkenrode: “De Kracht van Water”

Dinsd.10, donderd. 12 of woensd. 18 november 2020

In deze coronatijd realiseren we ons meer dan ooit dat we zorg moeten dragen voor ons milieu en onze gezondheid. Beide aspecten komen ruimschoots aan bod tijdens een inspirerende wandeling door het domein van Herkenrode.
Herkenrode, een voor Hasselt en Limburg bepalend erfgoedlandschap werd in 20 jaar grondig gerestaureerd zowel de nog resterende gebouwen als het omgevende Demerlandschap.
Tijdens een wandeling doorheen Herkenrode ontdekken we de “Kracht van Water”. Water is in vele facetten bepalend geweest voor Herkenrode: historisch, landschappelijk, economisch en religieus. Wij wandelen een tijdreis door 1000 jaar geschiedenis van de site en belichten hierbij het belang van het water voor de verschillende bewoners. En tonen hoe deze bewoners het landschap transformeerden volgens hun behoeften en de noden van hun tijd.
Cisterziënzers drukten gedurende 600 jaar hun stempel op dit gebied vanuit hun leefregel “Ora et Labora”. Zij brachten niet alleen religieuze herbronning, maar droegen ook bij tot economische en ecologische vernieuwingen, op basis van waarden, die ook in deze turbulente tijden kunnen inspireren vernieuwend economisch model en een hedendaagse spiritualiteit. De helende kracht van de natuur kan het decor worden van een innovatief gezondheidstoerisme.

De wandeling:
Onze “Kracht van Water” wandeling start aan de Tuiltermolen bij de toegang tot de Herkenrodesite bij Stokrooie. De parking ligt bij de Stokrooieweg, dan 200m wandelen tot de Tuiltermolen.
Dus niet parkeren op de hoofdparking aan de abdijsite.

We wandelen ongeveer drie kilometer, zowat 2 uren, via goed toegankelijke paden grotendeels buiten, dus men zorgt voor geschikte kledij. Achteraf is er nog een proeverij van abdijproducten in de degustatieruimte van Tuiltermolen (biertje of appelsapje, kaasjes) en gelegenheid tot napraten.